Aki négylábúval él együtt, nagyon is tisztában van vele, hogy a közhiedelemmel ellentétben, nemcsak tavasszal, és ősszel, a „ruhaváltás” ideje alatt hullik az állatok szőre, hanem napi szintű harc lehet egy háztartásban a szeretett családi kedvenc bundájából elhagyott jó pár szál szőr.

Gyermekes családokba sokszor azért kerül be az új kedvenc, hogy segítse a gyermek köte­lességtudatának, gondoskodásának, kötődésének fejlesztését, az állat- és ter­mészetszeretet, a tolerancia és alkalmazkodás képességét kialakítani. Idős korban egy négylábú szeretete sokszor feledtetheti a magányt, valamint állandó társ lehet, akár a bajban is!

VISZONT! Az állatok lakásban tartása rengeteg negatívumot is hordoz magában, így mielőtt még belevágnál egy négylábú befogadásába, mindenképp olvasd el, milyen hatásai lehetnek egy „négyfal” közt tartott állatnak, illetve, az esetleges kellemetlen problémákat milyen praktikákkal tudod kikerülni!

A hétköznapi szóhasználatban állati szőr allergiának nevezzük azt jelenséget, amikor valaki viszket, tüsszög, vagy komolyabb allergiás reakciót (kipirosodás,esetleges köhögés-fulladás) mutat az állati szőrre/tollra. Valójában az ehhez tapadt, nyál,- és verejtékmirigyek által termelt, vagy vizeletben kiválasztódó proteinek allergizálnak. Jól ismert a macskák gyakori „mosakodása”, dörgölőzése, a kutyák rágcsálása, vakarózása, melyek révén ezek az allergiát kiváltó fe­hérjék nemcsak a szőrszálakhoz tapadnak hozzá, és szóródnak szét a lakásban, de közvetlenül is rákerülhetnek a ruhára, falra, búto­rokra, bejutnak a szőnyegbe, az ágyneműbe, A levegőben lebegő porszemhez tapadva sokáig lebegnek, ezáltal eljuthatnak a lakás állattól elzárt távoli részeibe is. Vizsgálatok szerint az állat lakásból való eltávolítása után, a leggondosabb takarítás ellenére is még kb. 6 hónapig kimutathatók az allergiát kiváltó részecskék.

AKKOR MÉGIS HOGYAN TAKARÍTSUNK?!

  1. FÉSÜLD AZ ÁLLATOT LEGALÁBB HETENTE, ÉS UTÁNA TAKARÍTS!
    Ez akkor is erősen javallott, ha rövidszőrű állatról van szó! Ha teheted, tedd meg ezt a teraszon, vagy  kültéren!
  2. GUMIBETÉSTES TÖRLŐ- KIPRÓBÁLOD, ÉS SOSEM TESZED LE TÖBBÉ!
    Nemcsak ablakmosáshoz használhatjuk, hanem az állatszőr eltávolításának is praktikus eszköze lehet. A bútor szövetébe beleragadt szőrszálakat statikusság révén magához vonzza, miközben végighúzzuk a puha felületen. Az összetapadt szőrpamacsot ezután egy egyszerű mozdulattal eltávolíthatjuk róla.
  3. Ágynemű csere, és mosás?! HETENTE!
    Az ágyneműt mossák rendszeresen, és használjanak nem áteresztő ágytakarót!
  4. SZŐNYEG?! IRÁNY A TISZTÍTÓ!
    Az ágyneműn, és a textil huzatú kanapékon túl, a legtöbb allergizáló anyag a szőnyegekben rakódik le! Hiába hiszed azt, hogy ha kiporszívózód, minden megoldódik, az csak egy FELÜLETI, LÁTSZATTISZTÍTÁS. Manapság már a legjobb szőnyegtisztító helyeken rendelkeznek ÓZONOS tisztítással, amely a makulátlanul tisztára mossott  szőnyegben semlegesíti az allergizáló anyagokat.